Vanuit het zuiden des lands

Jan Wijenberg is geboren op 25 november 1966 te Maastricht. Zoals zoveel muzikanten is hij begonnen bij de plaatselijke muziekvereniging. Daarna ging hij hafadirectie en klarinet studeren aan het Maastrichts conservatorium. Vervolgens naar het Sweelinck conservatorium te Amsterdam, waar hij klarinet studeerde bij Piet Honingh en basklarinet bij Harry Sparnaay, waarmee hij met onderscheiding is afgestudeerd.

Klarinettist

In 1989 begon hij als klarinettist bij de Marinierskapel. Hij stapte in 1993 over als basklarinettist naar de Koninklijke Militaire Kapel te Den Haag. Sinds de fusie in 2005 is hij basklarinettist bij de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso te Assen. 

Als solist heeft hij o.a. gespeeld bij de voormalige KMK, SBO Gaanderen, Orkest van de Belgische Gidsen en de KMKJWF.

Jan heeft bij diverse orkesten geremplaceerd, o.a het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Residentieorkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en bij diverse grote producties van Joop van den Ende zoals ”The Phantom of the Opera”.

Dirigent

Sinds 2020 is Jan Wijenberg de dirigent van Harmonie’67. Naast Harmonie’67 is Jan ook kapelmeester bij de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.