Dit megaharmonieorkest van zo’n 90 orkestleden speelde op 30 juni op de negende editie van CityProms onder leiding van hun vaste dirigent Floris de Wever een fantastisch Frans programma. Er klonken bekende werken van Camille Saint-Saëns, o.a. zijn “Danse macabre” met vioolsoliste Lianne van den Berg en “Le Carnaval des Animaux”. Natuurlijk mocht de finale uit zijn Orgelsymfonie niet ontbreken; Henk de Vries trad hier op als orgelsolist. Harmonie Da Capo ’67 besloot het concert met een drietal Franse chansons.

Twee staande ovaties

Twee staande ovaties en positieve reacties volgden. Klankregisseur Sijtze van der Hoek:

“Een schot in de roos, zo’n groot harmonieorkest werkt super! Bijzonder dat het in de “Danse macabre” soms klonk alsof er een strijkersgroep meespeelde. In boppeslach, goed gedaan!”

Saint-Saëns als publieksmagneet

Ab Nieuwdorp, in het dagelijks leven presentator van ‘De Klassieken’ op NPO Radio 4, nam op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni de presentatie van de artiesten op het hoofdpodium voor zijn rekening. Zondagmiddag bevond hij zich op het Wilhelminaplein, tussen het publiek. Hij vertelt zijn ervaring met het optreden van Harmonie Da Capo ‘67:

“Saint-Saëns’ muziek in de uitvoering door het samengestelde harmonieorkest onder leiding van Floris de Wever werkte op het Wilhelminaplein als een publieksmagneet. Dirigent de Wever had een smaakvol programma samengesteld met daarin bekend en minder bekend werk van de Franse componist. Het was al behoorlijk druk, maar toen de Danse Macabre klonk met Lianne van de Berg als vioolsolist, zag je hoe oud en jong zich richting het grote festivalpodium spoedde om nog dichter bij de muziek te kunnen zijn. Wat opviel – of juist niet omdat het heel natuurlijk klonk- was de geluidsversterking in combinatie met het orkestspel: alles was in balans, ook toen organist Henk de Vries zijn digitaal festivalorgel liet schallen en galmen in de finale van de Orgelsymfonie. Overweldigend, overdonderend, maar nergens over the top.”

Geslaagde samenwerking

Het was voor het eerst dat Harmonie ’67 en Da Capo Leeuwarden gezamenlijk optraden. De leden vonden het geweldig om in zo’n groot orkest te spelen. Ze waren vanaf het begin enthousiast over dit project en door de prettige onderlinge samenwerking ontstond al snel het gevoel van één orkest. Een concert op het hoofdpodium van CityProms is natuurlijk een prachtige afsluiting van het project.

Wie weet krijgt deze geslaagde samenwerking een vervolg.

Sponsors

Dit concert werd mede mogelijk gemaakt door:

Stichting Marthe Havingafonds

Festival CityProms

Grandioos optreden van Harmonie Da Capo ‘67 tijdens CityProms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *